עבירת שימוש בתצוגה הנראית לנהג – תקנה 28 א

4 נקודות והזמנה לדין. זה הוא העונש על עבירת שימוש בתצוגה הנראית לנהג בזמן נהיגה לפי תקנה 28 א לתקנות התעבורה. ובכל זאת – כמעט לכל נהג בישראל יש תצוגה כזו או אחרת ברכב, והיא כמובן נראית לעיני הנהג – האם כולנו עבריינים?

התשובה היא כמובן – לא. אבל כדי להמנע מזימון לבית משפט על ידי שוטר בצד הדרך – כדאי שתכירו את החוק. במאמר זה נענה על השאלות הנפוצות ביותר בנושא קודם ונפרט לעומק מיד לאחר מכן כדי לסייע לכם כמה שיותר.

שאלות נפוצות בנוגע לתקנה 28 א

יש לי מערכת מולטימדיה ברכב – האם זה נגד החוק?

לפי חוק, במערכת מולטימדיה לרכב ניתן להשתמש לצורך ניווט או הפעלת אודיו ברקע הנסיעה. אך חובה להשתמש במערכת זו לצרכים אלה בלבד. הפעלת וידאו על מסך זה בעת נהיגה אסורה.

התקנתי במערכת ברכב שלי יוטיוב – האם מותר להשמיע דרכו שירים?

ניתן לבצע שימוש בשירות יוטיוב מיוזיק או ביוטיוב פרימיום, זאת כיוון שניתן לשמוע את האודיו גם ברקע הנהיגה.
הצגת סרטון היא הסחת דעת בעת הנהיגה, ואם לא מצאתם פתרון להשמעת שירים ביוטיוב מבלי שהסרטון יתנגן בתצוגת המערכת – מדובר בעבירה ותוזמנו לדין. הדין נכון גם להפעלת סרטונים ביוטיוב דרך הטלפון.

אז מה בעצם מותר להציג במערכת?

ניתן להשתמש במערכת לצרכי ניווט או בקרה על הרכב, במערכות מתקדמות המשלבות דיבורית נקבע ע"י בית המשפט כי מותרת תצוגת הדיבורית וסביר להניח כל עוד היא סטטית כי מותרת גם תצוגת עטיפת האלבום לדוג'. זאת כל עוד התצוגה לא מחייבת צפייה רציפה של הנהג בה או כי קיים מנגנון ניתוק התצוגה ברכב.

מה הכוונה במנגנון ניתוק תצוגה ברכב?

מנגנון ניתוק התצוגה ברכב משבית את התצוגה והוא יכול להיות אוטומטי או ידני.
מנגנון אוטומטי מכבה את התצוגה במעבר להילוך אחורי או קדמי, ומנגנון ידני מאפשר כיבוי התצוגה ע"י לחיצה על כפתור המשבית את התצוגה (לרוב, הכפתור יוצג בסימן של ירח או ריבוע עם איקס בתוכו).

ברכב הטסלה שלי יש תצוגת ענק המאפשרת לבצע המון פעולות – האם זה חוקי בארץ?

אכן, כל עוד לא בוצעו בה שינויים לא חוקיים כאלה ואחרים, והשימוש בה הוא בהתאם לחוק (כלומר, ללא תצוגת וידאו או התעסקות שלא לצורך הפעלת או בקרת הרכב).

האם ניתן לדווח על משטרה או מפגעים דרך Waze?

לפי חוק לא, אך לפי נהלי האכיפה של משטרת ישראל – כן. אבל אך ורק אם הרכב עומד.
לפני מעל עשור אגף התנועה במשטרה קיבל הוראה חד-משמעית כי כל עוד הרכב עומד ללא תנועה (לדוגמה ברמזור אדום), אין לאכוף את תקנת איסור השימוש בטלפון נייד ברכב.

תקנה 28 א לתקנות התעבורה

לשון החוק היא:

28א.  (א)  ברכב מנועי המצוי בנסיעה לא תופעל תצוגה הנראית ממושב הנהג, יותקן ברכב מנגנון לניתוקה בהיות הרכב בנסיעה ולא ינהג בו אדם אלא אם נותקה התצוגה כאמור.

מטרת תקנה זו היא לחייב את הנהגים בארץ לנהוג בתשומת לב מלאה לרכב ולכביש וכך למנוע נזק לרכוש ולגוף של הנהג ויושבי הרכב, שאר הרכבים הסמוכים והולכי הרגל בסביבת הנהיגה.

עם זאת מובן לחלוטין כי אחרי שלוקחים שירות כמו התקנת מערכות מולטימדיה לרכב רוצים להנות ממערכת המולטימדיה החדשה כמה שניתן. וגם בצדק.

אך עם זאת שימו לב, במערכת המולטימדיה החדשה שלכם אולי יש אפשרות להתקנת תוכנות ואפליקציות מתקדמות, אך גם אם קיימת היכולת להתקין נטפליקס במערכת, השימוש באפליקציה הזו בזמן הנהיגה הוא גם מסוכן לכם ולסביבתכם וגם מנוגד לחוק ויכול לגרור שלילה לכמה חודשים טובים.

אבל זה ממש לא אומר שאי אפשר להנות ממערכת המולטימדיה שלכם. להפך.

עבירת שימוש בתצוגה הנראית לנהג

שמיעת מוזיקה עם יוטיוב בנהיגה

מעבר לעובדה שמערכת מולטימדיה לרכב היא שדרוג אדיר ביחס למערכות הישנות הקיימות ברכב, עדיין ניתן להנות מכל האפשרויות הקיימות במערכת באופן טבעי וחוקי.

בנושאים כמו שמיעת מוזיקה ביוטיוב (שאין ספק, מדובר בדרך פופולרית מאוד להקשיב למוזיקה בארץ ובעולם) – יש מספר פתרונות, ורובם בהחלט חוקיים כמו יוטיוב מיוזיק או יוטיוב פרימיום המאפשר לצאת מהאפליקציה מבלי להפסיק את השמעת המוזיקה ובכך ניתן לחזור למערכות הניווט או הבקרה.

עלות השירותים משתנה אך לרוב היא עומדת על כמה עשרות שקלים בודדים. עם זאת ניתן למצוא מגוון פתרונות נוספים או שירותים נוספים שניתן להתקין ולהשתמש בהם במערכת שלכם ללא עלות.

שירותים כמו ספוטיפיי מציעים אפשרות להשתמש בשירות ללא עלות (עם פרסומות כמובן), ותמיד ניתן לרכוש מנוי משפחתי המקל משמעותית על המחיר החודשי שיש לשלם.

שימוש בוויז ודיווחים

כבר אמרנו שמותר להשתמש במערכת המולטימדיה לצרכי ניווט ובקרה על הרכב. אך מערכות ניווט כמו Waze מאפשרות לבצע דברים נוספים מעבר לניווט פשוט. האם עדיין ניתן להשתמש במערכת?

התשובה היא כן, ניתן להשתמש באפליקציית Waze לצרכי ניווט, אך שליטה על המוזיקה או דיווחים בזמן הנהיגה זה נושא אחר.

אם תרצו לשלוט על המוזיקה דרך הוויז – העדיפו להשתמש בדיבורית ובמקשים הקיימים על ההגה של הרכב.

בנוגע לדיווחים כל עוד הרכב בתנועה, חל איסור להשתמש במערכת אלא לצרכי תפעול או ניווט הרכב. והמשטרה בהחלט יכולה לאכוף, לעצור אתכם ולתת קנס שמן וכ 8 נקודות.

אך כאשר הרכב עומד (לדוגמה ברמזור אדום) המשטרה לא תאכוף שימוש בטלפון הנייד שלכם וסביר להניח שגם במערכת המולטימדיה המותקנת ברכב שלכם.

תצוגה הנראית לנהג

שמעתם נכון, לפני מעל לעשור אגף התנועה במשטרה האחראי על אכיפת עבירות תנועה בכבישים קיבל הוראה חד משמעית ממדור התביעות במשטרה כי אין לאכוף את תקנת איסור השימוש בטלפון נייד ברכב בזמן שהרכב לא נמצא בתנועה.

כלומר, כאשר עוצרים באדום ניתן לדווח על מפגעים ושיטור באפליקציית וויז גם במערכת המולטימדיה וגם בטלפון הנייד ולא תהיה אכיפה מצד המשטרה.

טיפ למתקדמים: ניתן לבקש מיושבי הרכב להתחיל את תהליך הדיווח, למזער אותו ולהשלים אותו אחר כך כאשר אתם עומדים ברמזור.כלומר מיקום הדיווח יישאר מדויק ואתם נקיים מבחינת החוק.

אז מה לעשות אם שוטר עוצר אתכם בגין תקנה 28 א – תצוגה שנראית לנהג? – המלצה

בהנחה שאתם לא עוברים על החוק, המלצתנו היא להסביר לשוטר כי מדובר במערכת מתקדמת עם מנגנון ניתוק תצוגה ושאתם לא עושים שימוש בתצוגת וידאו היכולה להסיח את דעת הנהג בזמן הנהיגה.

אם לדוגמה עוצר אתכם השוטר כאשר החלפתם רשימת השמעה ביוטיוב פרימיום שלכם בעת עמידה ברמזור, בקשו ממנו להסתכל על ההוראה ממדור התביעות של המשטרה ובקשו התחשבות כיוון ששימוש בטלפון בזמן עמידה ברמזור הוא מותר לפי נהלי המשטרה, והוא כמובן עולה על שימוש רגעי במערכת המולטימדיה ברכב.

לסיכום

אכן מערכות מולטימדיה לרכב הן תוספת מבורכת לחווית הנהיגה שלנו. אך חשוב לשים לב שאנחנו מודעים לחוק בכל הקשור לה כדי שלא נקבל שלילות, קנסות, העמדות לדין ונקודות מיותרות לרשיון הנהיגה שלנו.

בברכת נסיעה טובה ובטיחותית,

צוות 2KR